klic2

Státní oblastní archiv v Třeboni

představuje organizační složku státu příslušející k resortu ministerstva vnitra. Uchovává písemné dědictví pro přítomnost i budoucnost a disponuje nepřeberným materiálem kulturně-historického významu.

Od roku 2002 tvoří strukturu centrála a oddělení v Třeboni, v Českých Budějovicích, Českém Krumlově a Jindřichově Hradci a státní okresní archivy České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Písek, Prachatice, Strakonice a Tábor.

Sloučením všech těchto pracovišť do jediného subjektu vznikla rozsáhlá jihočeská archivní síť.

Dne 27. 9. se uskutečnil ve Státním okresním archivu Strakonice vzdělávací program věnovaný tématu archivářské profese. Zúčastnily se ho dvě třídy strakonického gymnázia. Celkově si do prostor archivu našlo cestu okolo sedmdesáti žáků. Pro studenty byly připraveny různorodé aktivity, které jim představily, jednak pomocné vědy historické, jednak i další činnosti, které musí správný archivář hravě zvládnout. Účastníci si vyzkoušeli psaní husím brkem, skládali karton na čas nebo se ponořili do tajů cechovních pečetí či středověké diplomatiky. Velkou výzvou pro ně bylo zvládnutí tradičního archivářského uzlu. Základem všech připravených činností bylo to, aby si je mohli studenti sami vyzkoušet a aktivně si osahat práci s archivními prameny. Program proběhl na základě zájmu ze strany gymnázia a dle ohlasů sklidil úspěch jak mezi žáky, tak i pedagogickým doprovodem. Na hladkém průběhu akce se podíleli svoji aktivitou a prací všichni zaměstnanci Státního okresního archivu Strakonice.