pano

Státní oblastní archiv v Třeboni

představuje organizační složku státu příslušející k resortu ministerstva vnitra. Uchovává písemné dědictví pro přítomnost i budoucnost a disponuje nepřeberným materiálem kulturně-historického významu.

Od roku 2002 tvoří strukturu centrála a oddělení v Třeboni, v Českých Budějovicích, Českém Krumlově a Jindřichově Hradci a státní okresní archivy České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Písek, Prachatice, Strakonice a Tábor.

Sloučením všech těchto pracovišť do jediného subjektu vznikla rozsáhlá jihočeská archivní síť.

Dne 27. září přišly do našeho archivu děti se svými učitelkami, aby se seznámily, jak s prostory, nabídkou služeb, ale také, aby se dozvěděly, co obnáší práce archiváře. Děti pozorně naslouchaly, kladly zajímavé dotazy a se zájmem si prohlédly připravené archivní dokumenty, které byly vybrány s ohledem na jejich bydliště. Všechny velmi zaujala  i  zpráva, že nemusí čekat, až budou moci samy přijít do archivních badatelen, ale již nyní a v teple domova mohou studovat na našem DiGiArchivu. Jedním z předložených dokumentů byly i početní úlohy pro děti od 1. do 5. ročníku základních škol, pro potřeby škol vydané po roce 1946. Testy zaujaly i paní učitelky, které přislíbily, že některé z úloh předloží dětem k řešení v rámci projektového dne.

 

Marta Leblová, SOkA J. Hradec