klic2

Státní oblastní archiv v Třeboni

představuje organizační složku státu příslušející k resortu ministerstva vnitra. Uchovává písemné dědictví pro přítomnost i budoucnost a disponuje nepřeberným materiálem kulturně-historického významu.

Od roku 2002 tvoří strukturu centrála a oddělení v Třeboni, v Českých Budějovicích, Českém Krumlově a Jindřichově Hradci a státní okresní archivy České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Písek, Prachatice, Strakonice a Tábor.

Sloučením všech těchto pracovišť do jediného subjektu vznikla rozsáhlá jihočeská archivní síť.

Šlechtické slavnosti a zábavy

V letošní sezoně přibyl na zámku v Českém Krumlově další zajímavý cíl pro zvídavé návštěvníky – nová zámecká galerie v budově tzv. Mincovny. Českokrumlovské oddělení SOA v Třeboni se účastnilo tohoto projektu od počátku, kdy bylo třeba dohledat historické podklady pro rekonstrukci budovy, a ve finále bylo Národním památkovým ústavem zapojeno i do přípravy nové sezonní expozice. Autoři výstavy využili přes 120 reprodukcí archiválií z českokrumlovského oddělení a pět z fondů SOA v Třeboni. Na výstavě ovšem nechybí ani originální předměty z oddělení Č. Krumlov, zapůjčena byla olejomalba znázorňující požár při plesu v Paříži roku 1810, vějíř kněžny Pauliny ze Schwarzenberku a (na omezenou dobu) také grafický list s vyobrazením části triumfálního průvodu císaře Maxmiliána I. Výstava s názvem „Šlechtické slavnosti a zábavy“, jež je součástí projektu NPÚ „Po stopách šlechtických rodů“, byla zahájena 30. června a potrvá do konce října roku 2022.

 

Eliška Hospasková