pano

Státní oblastní archiv v Třeboni

představuje organizační složku státu příslušející k resortu ministerstva vnitra. Uchovává písemné dědictví pro přítomnost i budoucnost a disponuje nepřeberným materiálem kulturně-historického významu.

Od roku 2002 tvoří strukturu centrála a oddělení v Třeboni, v Českých Budějovicích, Českém Krumlově a Jindřichově Hradci a státní okresní archivy České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Písek, Prachatice, Strakonice a Tábor.

Sloučením všech těchto pracovišť do jediného subjektu vznikla rozsáhlá jihočeská archivní síť.

Dne 8. června 2022 uspořádal Státní okresní archiv Český Krumlov již druhý ročník workshopu „Nuda v archivu? Určitě ne!“ věnovaný základním pomocným vědám historickým. Workshop byl určený především žákům základních škol, ale i zájemcům z řad veřejnosti. Návštěvníci si mohli zahrát numismatické pexeso, sestavit rodokmen, nakreslit vlastní erb, najít tajenku skrytou v náhrobním nápise nebo vymalovat iniciálu. Na dalších stanovištích se seznámili se starými délkovými jednotkami, odstopovali si délku vlastního těla, seřadili správně církevní svátky v průběhu roku a pomocí chronologických tabulek převáděli dataci podle církevních svátků na současnou. Největší ohlas sklidilo odlévání pečetí a psaní brkem. Celkem se workshopu zúčastnilo cca 130 návštěvníků, kteří se stejně jako při prvním ročníku přesvědčili, že nuda v archivu rozhodně není.

 Workshop byl doplněn tematickou výstavou, díky níž si účastníci prohloubili znalosti základních pomocných věd historických. Výstava zůstává přístupná v úředních hodinách SOKA Český Krumlov až do konce měsíce června 2022.