klic2

Státní oblastní archiv v Třeboni

představuje organizační složku státu příslušející k resortu ministerstva vnitra. Uchovává písemné dědictví pro přítomnost i budoucnost a disponuje nepřeberným materiálem kulturně-historického významu.

Od roku 2002 tvoří strukturu centrála a oddělení v Třeboni, v Českých Budějovicích, Českém Krumlově a Jindřichově Hradci a státní okresní archivy České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Písek, Prachatice, Strakonice a Tábor.

Sloučením všech těchto pracovišť do jediného subjektu vznikla rozsáhlá jihočeská archivní síť.

V sobotu 4. června se v Přešticích uskutečnilo slavnostní představení dvou publikací vydaných v nedávné době díky Domu historie Přešticka a Spolku pro záchranu historických památek Přešticka. První se jmenuje Poddanská města v českých zemích a obsahuje třináct příspěvků přednesených na stejnojmenné přeštické konferenci v září 2020. Zastoupeny jsou v ní také texty jihočeských archivářů PhDr. Jiřího Cukra (Státní okresní archiv České Budějovice) o problematice sdružených cechů (tzv. rajcechů) a Mgr. et Mgr. Libora Staňka, Ph.D., (Státní okresní archiv Strakonice) o organizování protipožární ochrany a prevence ve Strakonicích na přelomu 18. a 19. století. Sborník vyšel jako XVII. svazek projektu Genius loci českého jihozápadu pod editorským dohledem Mgr. Michala Tejčka, který knihu uvedl do života společně s dr. Cukrem, jediným účastníkem zastupujícím na akci autorský kolektiv. Druhou představenou publikací byla Poutní místa a místa zvláštní zbožnosti jižního Plzeňska na území plzeňské diecéze od Mgr. Luďka Krčmáře z Oddělení novějších dějin Západočeského muzea v Plzni.