klic2

Státní oblastní archiv v Třeboni

představuje organizační složku státu příslušející k resortu ministerstva vnitra. Uchovává písemné dědictví pro přítomnost i budoucnost a disponuje nepřeberným materiálem kulturně-historického významu.

Od roku 2002 tvoří strukturu centrála a oddělení v Třeboni, v Českých Budějovicích, Českém Krumlově a Jindřichově Hradci a státní okresní archivy České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Písek, Prachatice, Strakonice a Tábor.

Sloučením všech těchto pracovišť do jediného subjektu vznikla rozsáhlá jihočeská archivní síť.

V roce 2021 navázal Státní oblastní archiv v Třeboni spolupráci s Jihočeským muzeem v Českých Budějovicích na vydávání periodika Výběr (Časopis pro historii a vlastivědu jižních Čech). Aktuálně vyšlo třetí číslo ročníku 58 a najdete v něm hned čtyři příspěvky od tradičních dopisovatelů z řad archivářů. Kolega Jiří Pešta se věnuje působení dudáků z oblasti Prácheňska u c. k. pěšího pluku, Vlastimil Kolda rozkrývá svatojánskou aféru v Besednici, v níž byla ústředním objektem zájmu dvou znepřátelených stran světcova kaplička na náměstí, Daniel Kovář představuje zbytky a existenci zapomenuté cihelny u Todně na Trhovosvinensku a Jiří Cukr se zaměřil na osudy rolníka, kterého na místě tragické smrti pod vrcholem Kluku připomíná kamenný pomník. Trojice archivářů (Hospasková, Kolda, Kotěšovec) je také podepsána pod zprávami o aktuálně vydaných regionálních knihách.   

V redakční radě časopisu má archiv dlouhodobě svého zástupce a jihočeští archiváři jsou pravidelnými přispěvateli. Do každého ročníku (tvořen čtyřmi čísly) dodají zhruba třetinu celkového počtu příspěvků. A pramenného bohatství jihočeských archivů hojně využívají i ostatní autoři. „Navázání této formy spolupráce je logickým krokem a prospěje to především jižním Čechám,“ říká ředitel třeboňského archiv Václav Rameš. 

Prodej a distribuci časopisu zajišťuje Jihočeské muzeum. Více informací ZDE