pano

Státní oblastní archiv v Třeboni

představuje organizační složku státu příslušející k resortu ministerstva vnitra. Uchovává písemné dědictví pro přítomnost i budoucnost a disponuje nepřeberným materiálem kulturně-historického významu.

Od roku 2002 tvoří strukturu centrála a oddělení v Třeboni, v Českých Budějovicích, Českém Krumlově a Jindřichově Hradci a státní okresní archivy České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Písek, Prachatice, Strakonice a Tábor.

Sloučením všech těchto pracovišť do jediného subjektu vznikla rozsáhlá jihočeská archivní síť.

V sobotu 7. 5. se uskutečnilo společenské setkání u příležitosti 100. výročí úmrtí spisovatele, dramatika a novináře Karla Jonáše. Akci na Olšanských hřbitovech u Jonášova hrobu pořádal historik Lukáš Kopecký ze Společnosti pro moderní dějiny Klatovska, který je od roku 2020 adopčním nájemcem hrobu, spolupořadatelem byla Správa pražských hřbitovů a Státní oblastní archiv v Třeboni. Setkání se zúčastnila např. vedoucí Divadelního archivu Národního divadla Josefina Panenková, starosta Jonášova rodného Heřmanova Městce a zároveň radní Pardubického kraje Josef Kozel a za SOAT Jiří Cukr, autor podrobné studie o působení Karla Jonáše v jihočeských městech (Soběslav, Jindřichův Hradec, České Budějovice). Podrobnosti o Karlu Jonášovi si můžete přečíst v Archiváriu.