klic-pano

Státní oblastní archiv v Třeboni

představuje organizační složku státu příslušející k resortu ministerstva vnitra. Uchovává písemné dědictví pro přítomnost i budoucnost a disponuje nepřeberným materiálem kulturně-historického významu.

Od roku 2002 tvoří strukturu centrála a oddělení v Třeboni, v Českých Budějovicích, Českém Krumlově a Jindřichově Hradci a státní okresní archivy České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Písek, Prachatice, Strakonice a Tábor.

Sloučením všech těchto pracovišť do jediného subjektu vznikla rozsáhlá jihočeská archivní síť.

Vážení přátelé,

dnes uplynulo rovných 80. let od útoku na nenáviděného německého generála Reinharda Tristana Eugena Heydricha (7.3. 1904-4.6. 1942) Patřil k prominentním německým nacistům a čekala jej oslnivá kariera. Blízký spolupracovník Heinricha Himmlera zastával funkci SS-Obergruppenführera a generála policie, šéfa RSHA a SD. Méně se již ví, že byl i prezidentem Interpolu. V letech 1941-1942 byl po jmenování německým kancléřem Adolfem Hitlerem zastupujícím říšským protektorem Protektorátu Čechy a Morava. Významně se podílel na perzekuci Židů a posléze se stal jedním z hlavních organizátorů holocaustu. Uvedl do praxe tzv. Konečné řešení židovské otázky. V encyklopediích se můžeme dočíst, že jako zastupující říšský protektor využíval v Protektorátu politiku cukru a biče – sociální výhody dělníkům i kulturním pracovníkům pracujícím pro potřeby Velkoněmecké „Třetí říše“. Zároveň však brutálně likvidoval domácí proti německý odboj.

Dne 4. února 1942 přednesl Heydrich referát o „konečném řešení české otázky“. Nejednalo se o plošné vyvraždění jako u Židů, ale šlo „pouze“ o plošnou germanizaci Čech a Moravy. Ve skutečnosti měli být obyvatelé Protektorátu rozděleni do dvou skupin – „dobře smýšlejících Čechů“ a „špatně smýšlejících Čechů“. „Dobrá rasa, dobře smýšlejících“, měla být poněmčena a plně zrovnoprávněna s Němci. „Špatná rasa dobře smýšlejících“ měla pracovat pro velkoněmeckou říši a mělo jí býti zakázáno mít děti. Špatně smýšlející dobré i špatné rasy, čekalo v lepším případě vysídlení z Evropy, většinou však vyvraždění. Tento plán byl součástí německého plánu Generalplan Ost, který byl vypracován v roce 1941 a šlo v něm o vyvraždění tzv. podřadných národů Židů a Slovanů.

Českoslovenští výsadkáři vyslaní z Anglie v rámci operace Antropoid, podnikly na Heydricha dne 27. května 1942 ozbrojený útok, na jehož následky po osmi dnech německý generál zemřel. V odplatě za jeho smrt zavedli Němci krutá opatření. Byla zničena obec Lidice (10. června 1942) a Ležáky (24. června 1942). Mnoho vlastenců bylo ihned po akci brutálně zavražděno a umučeno. Lidé byli stříleni bez soudu. Celkem bylo v bezprostřední odvetě za jeho smrt zabito minimálně 1585 lidí, což je údaj stanných soudů, celkový počet obětí bude nicméně podstatně vyšší. Represálie překročily i hranice Protektorátu a v operaci „Reinhard“ bylo prakticky vyhlazeno židovské obyvatelstvo Polska.

Útok provedli Čech Jan Kubiš a Slovák Jozef Gabčík. Akce, které se většinou říká podle německého označení atentát, byla považována za nejvýznamnější odbojový čin v okupované Evropě a měla takový ohlas, že Británie a Francie odvolaly své podpisy pod Mnichovským diktátem, který v roce 1938 připravil Československo o více než třetinu jeho území. V celé historii druhé světové války šlo o zcela ojedinělý případ, kdy se úspěšně podařilo násilně zlikvidovat některého z vysokých německých pohlavárů.

Kubiš a Gabčík

Budu velice rád, když si připomenete statečný čin Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka a také všechny oběti, které následně přišly o život. Nejen po těchto represáliích, ale i během celé kruté německé okupace, kdy šlo našim národům o holou existenci.

Nezapomínejme!

Čest jejich památce!

Navštivte prosím akce připomínající rok 1942 a děkuji všem našim kolegům z archivů, kteří tyto strašné události připomínají.

Václav Rameš, ředitel SOA v Třeboni