klic2

Státní oblastní archiv v Třeboni

představuje organizační složku státu příslušející k resortu ministerstva vnitra. Uchovává písemné dědictví pro přítomnost i budoucnost a disponuje nepřeberným materiálem kulturně-historického významu.

Od roku 2002 tvoří strukturu centrála a oddělení v Třeboni, v Českých Budějovicích, Českém Krumlově a Jindřichově Hradci a státní okresní archivy České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Písek, Prachatice, Strakonice a Tábor.

Sloučením všech těchto pracovišť do jediného subjektu vznikla rozsáhlá jihočeská archivní síť.

Ředitel SOA v Třeboni oznamuje smutnou zprávu

v pátek 15. října 2021 nás ve věku 90 let opustil vzácný člověk

 pan Josef Brchaň

 

Josef Brchaň (1931-2021) – evangelík, knihař, pamětník

Josef Brchaň se narodil do starobylé evangelické rodiny původem ze Zahrádek, kde jeho předci, podobně jako později i on sám, patřili mezi pilíře sboru. Již od dětství sledoval, že poctivá práce a pomoc bližnímu nejsou v rodině pouhou frází. Málokdo ví, že jeho rodiče se do poslední chvíle snažili pomoci řadě židovských obyvatel, kteří se v důsledku rasových zákonů ocitli v zoufalé osobní situaci a že jeho strýc a teta jsou nositeli významného ocenění „Spravedlivý mezi národy“.

Josef Brchaň byl znám svojí skromností, laskavostí, ochotou pomáhat druhým (asi nebude náhodou, že si jej jindřichohradecký evangelický farář Zbyněk Honzal vybral jako předlohu pro postavu milosrdného Samaritána a tato mozaika zdobí ústřední část kostela dodnes), ale i skvěle odvedenou řemeslnou prací. Řada z nás má doma opravené knihy z jeho dílny, zapaspartované obrázky a obrazy, ale i svázané výtisky svých diplomových prací.

Pro řadu z nás byl inspirací a spolu s ním odchází i jeden z posledních pamětníků toho „ jaký  býval Hradec dřív“.

Závěrem mi dovolte ještě vzpomenout jednu z vlastností a tou byla snaha o to, všechny nějak spravedlivě podělit, a tak až v budoucnu nějaký badatel „objeví“   rodinu Brchaňovu jako své téma, nepůjde pro inspiraci pouze do archivu, ale i do řady muzeí a kdo ví, kam ještě.

S tichou vzpomínkou  Mgr. Marta Leblová, SOkA Jindřichův Hradec

 

Josef Brchaň