klic-pano

Státní oblastní archiv v Třeboni

představuje organizační složku státu příslušející k resortu ministerstva vnitra. Uchovává písemné dědictví pro přítomnost i budoucnost a disponuje nepřeberným materiálem kulturně-historického významu.

Od roku 2002 tvoří strukturu centrála a oddělení v Třeboni, v Českých Budějovicích, Českém Krumlově a Jindřichově Hradci a státní okresní archivy České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Písek, Prachatice, Strakonice a Tábor.

Sloučením všech těchto pracovišť do jediného subjektu vznikla rozsáhlá jihočeská archivní síť.

Ve dnech 22. - 23. září proběhlo v kostele sv. Václava v Lomnici nad Lužnicí symposium nesoucí název „Města, městečka, měšťané. Život ve městech poddanských i královských od středověku do raného novověku, a to ve spolupráci města Lomnice nad Lužnicí a Státního oblastního archivu v Třeboni, za podpory hejtmana Jihočeského kraje.

 

 Jak název napovídá, hlavním tématem tohoto setkání, které bylo již jednou odloženo, proběhnout mělo na podzim loňského roku k 755. výročí první zmínky o Lomnici nad Lužnicí, byla města a život v nich v nejrůznějších podobách. Bohužel i letos bylo toto symposium poznamenáno zhoršenou epidemiologickou situací, takže nezazněly všechny přihlášené příspěvky. Některé z nich byly přečteny „náhradníky“, za což jim patří velký dík za projev kolegiality a solidarity. Celkem tedy zaznělo 13 příspěvků, týkajících se městské samosprávy, církevních záležitostí, válečných událostí a tři z příspěvků byly věnovány přímo historii Lomnice nad Lužnicí.

 

Zpestřením symposia bylo nejenom vystoupení dětí z folklorního souboru Javoráček, které celé symposium otevřely, ale i příspěvek dr. Kováře o městských stejnokrojích v Českých Budějovicích s jeho praktickou ukázkou. Do konce roku 2022 by měl vyjít z tohoto symposia sborník, kde budou i příspěvky, které na symposiu nezazněly. Setkání archivářů, ale i ostatních odborníků z řad nejrůznějších odborných institucí napříč celou Českou republikou bylo velmi příjemné a třeba se v budoucnu objeví příležitost k uskutečnění dalšího podobného symposia na zajímavé téma.

 

Hana Železná