pano

Státní oblastní archiv v Třeboni

představuje organizační složku státu příslušející k resortu ministerstva vnitra. Uchovává písemné dědictví pro přítomnost i budoucnost a disponuje nepřeberným materiálem kulturně-historického významu.

Od roku 2002 tvoří strukturu centrála a oddělení v Třeboni, v Českých Budějovicích, Českém Krumlově a Jindřichově Hradci a státní okresní archivy České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Písek, Prachatice, Strakonice a Tábor.

Sloučením všech těchto pracovišť do jediného subjektu vznikla rozsáhlá jihočeská archivní síť.

Ve dnech 15. a 16. září 2021 proběhla v českobudějovickém archivu konference „Československo v letech 1989–1992“, postupně dvakrát přesunutá z jarních termínů 2020 a 2021. Již poosmé se mohli setkat odborníci, zabývající se našimi nejnovějšími dějinami, ale také jihočeští archiváři, kteří běžně přicházejí do styku s písemnostmi druhé poloviny 20. století. Příprava programu spočívá především na zaměstnancích Ústavu pro studium totalitních režimů v Praze a Jihočeského muzea v Českých Budějovicích, zatímco archiv se na organizaci podílí poskytnutím konferenčních prostor a zázemí. Referátů i referujících se tentokrát sešlo o něco méně než při předchozích ročnících, a někteří na poslední chvíli odpadli, ale celkovou atmosféru to poznamenalo spíše pozitivně – na jednotlivá vystoupení zůstalo více času, nebyl spěch. Setkání účastníků byla srdečná, vždyť mnozí se vinou epidemie neviděli více než dva roky.

Celkem zaznělo třiadvacet přednášek, týkajících se politiky, kultury, vědy, ekonomiky, církve a regionů v přelomovém období konce osmdesátých a počátku devadesátých let 20. století, včetně dvou od hostů ze Slovenska. Několik referátů přednesli i archiváři, kolegyně a kolegové: Irena Krčilová ze SOkA Pelhřimov na téma obnovování místních národních výborů na Pelhřimovsku, Milan Hankovec ze SOkA Strakonice o organizaci Pionýra na Strakonicku po revoluci, Dalibor Státník ze SOkA Mělník se zamýšlel nad výpovědí periodického tisku z roku 1990 a Laděna Plucarová ze SOA v Třeboni přehledně seznámila posluchače s proměnami v oblasti českého (československého) archivnictví kolem roku 1989.

Zpestřením slavnostního zahájení se, jako již tradičně, stal automobil s rokem výroby odpovídajícím časovému zaměření konference. Tentokrát přivezl Tomáš Reitinger vozidlo Škoda Favorit 136L, k němuž si připravil pár historických a technických zajímavostí.

Devátá konference, zaměřená na moderní dějiny Československa, je plánována na jaro 2022, bude-li k tomu vhodná situace. Příště už by však její vymezení nemělo být chronologické jako dosud, nýbrž tematické. Budeme se těšit a doufat.

Daniel Kovář, Státní okresní archiv České Budějovice