klic2

Státní oblastní archiv v Třeboni

představuje organizační složku státu příslušející k resortu ministerstva vnitra. Uchovává písemné dědictví pro přítomnost i budoucnost a disponuje nepřeberným materiálem kulturně-historického významu.

Od roku 2002 tvoří strukturu centrála a oddělení v Třeboni, v Českých Budějovicích, Českém Krumlově a Jindřichově Hradci a státní okresní archivy České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Písek, Prachatice, Strakonice a Tábor.

Sloučením všech těchto pracovišť do jediného subjektu vznikla rozsáhlá jihočeská archivní síť.

Ředitelka Státního okresního archivu Prachatice oznamuje smutnou zprávu, že dne 8. 6. 2021 nás opustil

 PhDr. Václav Starý

Čest jeho památce!

 

PhDr. Václav Starý se narodil 14. dubna 1934 v Břežánkách v severních Čechách, ale většinu svého života prožil v jihočeských Prachaticích. Svůj život zasvětil Státnímu okresnímu archivu Prachatice, který v letech 1957-1993 vedl a stál již u jeho prvopočátků. Po prvotních potížích hlavně s technickým a prostorovým zabezpečením archivu, se PhDr. Starý věnoval pořádání fondů jednotlivých měst okresu Prachatice, fondů obcí, ale také církevních a cechovních fondů. Zároveň se s neutuchající energií věnoval historii Prachatic a dalších měst, městeček a obcí okresu. Byl stálým přispěvatelem různých regionálních sborníků a časopisů. Svůj první příspěvek otiskl již v roce 1963 v Jihočeském sborníku historickém. Dále spolupracoval např. s časopisem Výběr. Časopis pro historii a vlastivědu jižních Čech. V tomto časopise byl v letech 1968 - 1985 členem redakční rady. Spolupracoval také s Muzeem Šumavy v Sušici při vydávání Vlastivědného sborníku muzea Šumavy. Od roku 1994 byl pravidelným přispěvatelem sborníku Prachatického muzea Zlatá Stezka. K posledním jeho publikačním počinům patří také monografie, týkající se prachatického rodáka Jana Nepomuka Neumanna Starý, Václav - Daňhová, Kristýna - Hájek, Jan Jan N. Neumann: 1811-2011: 200: svatý Jan Nepomuk Neumann (1811-1860) a architekta Josefa Zítka Ksandr, Karel - Kubů, František - Parkman, Marek - Pavlíčko, Alois - Starý, Václav: Architekt Josef Zítek, jeho rodina a Lčovice, na kterých spolupracoval.  

 

 

Mgr. Lucie Potužníková

ředitelka SOkA Prachatice

parte