klic-pano

Státní oblastní archiv v Třeboni

představuje organizační složku státu příslušející k resortu ministerstva vnitra. Uchovává písemné dědictví pro přítomnost i budoucnost a disponuje nepřeberným materiálem kulturně-historického významu.

Od roku 2002 tvoří strukturu centrála a oddělení v Třeboni, v Českých Budějovicích, Českém Krumlově a Jindřichově Hradci a státní okresní archivy České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Písek, Prachatice, Strakonice a Tábor.

Sloučením všech těchto pracovišť do jediného subjektu vznikla rozsáhlá jihočeská archivní síť.

Ředitel SOA v Třeboni oznamuje smutnou zprávu.

V pátek 28. května 2021 nás ve věku 95 let let opustil vzácný člověk pan ing. Ivo Vicena, CSc.

Čest jeho památce!

Václav Rameš

ředitel SOA v Třeboni

 

Odešel lesnický nestor Ing. Ivo Vicena, CSc

Snad symbolicky byla dnešního dne (4.6.2021) přidána na náš archivní web digitalizovaná archivní pomůcka Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem, pobočka České Budějovice (1948) 1951-1995. Právě v ten den, kdy se loučíme s panem Ing. Ivo Vicenou, vzácným, moudrým a velmi galantním člověkem, který celý svůj život zasvětil právě ochraně lesa, jeho úpravám, těžbě, zalesňování…. Pracoval jako hlavní inženýr Vojenských lesů v Horní Plané, působil ve Volarech jako ředitel Jihočeských dřevařských závodů a také jako specialista ochrany lesa v Ústavu pro hospodářskou úpravu lesa. Své „lesní“ znalosti hojně využíval ve funkci soudního znalce, se zaměřením na oceňování lesních pozemků a porostů i jiné zeleně. Byl autorem mnoha vědeckých publikací, mj. sestavil „Německo – český, česko – německý slovník dřevozpracujícího průmyslu a lesního hospodářství“. Mnoho odborných statích bylo uveřejněno i v časopisu „Lesnická práce“ (např. roku 2013 článek „Úvahy o bezzásahovém lese na Šumavě“, týkající se oblasti „Židovský les“). Byl aktivním členem Historického spolku Schwarzenberg, kdy společná setkání prokládal nejen vědeckými postřehy, ale i zajímavými historkami o Šumavě. Pan Vicena v únoru tohoto roku oslavil nádherné životní výročí - 95 let. Jeho pozemský koloběh byl ukončen poslední květnový pátek.

Když budete procházet lesem, zaposlouchejte se, vnímejte pohyb a šumění větví. Třeba zaslechnete hlas pana Viceny, jak se snaží lesu pomáhat, bojovat proti kůrovci. Aby přestala platit věta, kterou pro Parlamentní listy prohlásil v říjnu 2019: „Jak k tomu přijdou naše a příští generace, že mají žít v horší krajině a v horší přírodě bez lesů?“

Diana Šmajclová, SOkA České Budějovice

 

parte


Děkuji

Rameš