pano

Státní oblastní archiv v Třeboni

představuje organizační složku státu příslušející k resortu ministerstva vnitra. Uchovává písemné dědictví pro přítomnost i budoucnost a disponuje nepřeberným materiálem kulturně-historického významu.

Od roku 2002 tvoří strukturu centrála a oddělení v Třeboni, v Českých Budějovicích, Českém Krumlově a Jindřichově Hradci a státní okresní archivy České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Písek, Prachatice, Strakonice a Tábor.

Sloučením všech těchto pracovišť do jediného subjektu vznikla rozsáhlá jihočeská archivní síť.

Anna Smolková, prom. hist.
(28. 2. 1938 – 9. 4. 2021)
Ředitel SOA v Třeboni oznamuje smutnou zprávu.
Dne 9. dubna 2021 odešla na Věčnost samostatná odborná archivářka Anna Smolková, promovaná historička. Její život byl naplněný poctivou prací, a to nejen tou archivní. Ačkoliv srdcem zůstala věrna východním Čechám, našla si svůj vřelý vztah i k našemu regionu. Poznal jsem ji v roce 1977 a hned jsme si měli co říci. Byla laskavá, upřímná a pravdivá ve víře, a to i v časech, kdy to rozhodně nebylo módní.

Dnes tedy dohořela svíce jejího bohatě naplněného života.

Čest Tvé památce, Aničko. Budeš nám chybět.
V letech 1957–1962 studovala archivnictví na FF UK Praha a po absolutoriu nastoupila do Žitenic, tehdejší pobočky SOA v Litoměřicích. Do SOA v Třeboni nastoupila v roce 1974 a setrvala zde až do svého pensionování v roce 2003. V Žitenicích se věnovala především pořádání a inventarizaci lobkovických ústředních fondů a velkostatků. Její zájem se soustředil i na fondy rodinné a s láskou vzpomínala na dobu, kdy tyto bohaté a zajímavé fondy mohla studovat. V Třeboni se staly její doménou fondy hlubocké primogenitury Schwarzenbergů, především severočeské provenience. Pořádala řadu schwarzenberských podniků, jako například doly Kroučová a Postoloprty nebo pivovary Třeboň, Protivín a Louny, lesní úřad Domoušice nebo velkostatek Protivín. Bohatá byla taktéž její publikační a vědecká činnost, kterou se soustředila především na hospodářské dějiny jižních a severních Čech – sklářství, pivovarnictví, těžbu granátů a uhlí, ale zaujaly ji také dějiny včelařství. Její práce vynikaly pečlivostí a velkou oporou ve studovaných pramenech. Legendární se staly i její rozsáhlé úvody v inventářích, které by se mohly směle označit za vědecké studie. Příznačné pro ni bylo, že se neustále dál vzdělávala, a proto byly její práce publikační i pořádací velice kvalitní a odborné.
S úctou a bolestí vzpomíná
Václav Rameš
ředitel SOA v Třeboni

 
(Napsáno s použitím Biografického slovníku archivářů českých zemí a vlastních vzpomínek.)
Foto: SOA v Třeboni a archiv rodiny
parte