klic2

Státní oblastní archiv v Třeboni

představuje organizační složku státu příslušející k resortu ministerstva vnitra. Uchovává písemné dědictví pro přítomnost i budoucnost a disponuje nepřeberným materiálem kulturně-historického významu.

Od roku 2002 tvoří strukturu centrála a oddělení v Třeboni, v Českých Budějovicích, Českém Krumlově a Jindřichově Hradci a státní okresní archivy České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Písek, Prachatice, Strakonice a Tábor.

Sloučením všech těchto pracovišť do jediného subjektu vznikla rozsáhlá jihočeská archivní síť.

V sobotu 25. července 2020 se při příležitosti znovuotevření kostela sv. Jakuba v Jindřichově Hradci uskutečnila vernisáž výstavy „Černínové a kostel sv. Jakuba.“ Výstava vznikla ve spolupráci Státního hradu a zámku v Jindřichově Hradci, do jehož správy kostel s rodinnou hrobkou Černínů náleží a Státního oblastního archivu v Třeboni, oddělení Jindřichův Hradec, kde jsou uloženy archiválie, vztahující se k historii kostela a rodu Černínů.

Na pěti panelech byla prezentována historie kostela sv. Jakuba s popisem kdysi nádherného interiéru, ilustrována historie pohřbů v rodině Černínů a představeni zde odpočívající zástupci tohoto rodu. Akce byla doplněna prezentací materiálů, na něž se na panelech nedostalo.

Odpoledne bylo zakončeno Mší svatou za zemřelé z rodiny Černínů, slouženou jindřichohradeckým proboštem Mgr. Ivo Prokopem.

Otevření kostela se setkalo s velkým zájmem nejenom hradecké veřejnosti. Výstavu k historii kostela je možné navštívit po celý srpen vždy v neděli od 13 do 16 hodin.

Hana Pelcová